21 januari, 2012

Frökex

Nu på morgonen har jag skjutsat in denna plåt i ugnen. Det ska bli frökex och receptet har jag fått av Jenny, som för övrigt är en riktig inspirationskälla när man vill äta mindre kolhydrater! Jenny har i sin tur fått receptet här lchfrecept.com



Frökex
Portioner: 1 ugnsplåt

Ingredienser:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
FlingSalt

Gör så här
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir ”kletigt”.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.
Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.
Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.
Ta ut och bryt i valfria stora bitar.
OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.
Ät med smör/Bregott och ost! (välj ex kalkon om du äter Dukan)


Jenny: Man kan smörja bakplåtspappret med lite smör eller olja. Jag gjorde inte det och det blev kanon. Efter första timmen i ugnen så tig jag ut plåten och skar bitar med en pizza delare. De är ju lite svåra att dela efteråt eftersom de är så krispiga.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...